top Napisz do nas!
O nasJak pomagamy?StypendiaDla OliZainwestuj!Kontakt
Ola Kuczma

W kwietniu 2005 r. gwałtowny pożar strawił dom małej Oli Kuczmy, a jej samej przysporzył niewyobrażalnych cierpień. Dziewczynka trafiła do szpitala w stanie bardzo ciężkim, z oparzeniami IV stopnia głowy, twarzy i szyi.

Ponad miesiąc lekarze walczyli o jej życie. Los pochodzącej z niewielkiej wioski k. Sanoka dziewczynki wzruszył wiele osób. Podjęliśmy się koordynacji pomocy na jej dalsze leczenie i rehabilitację. Aktualnie Ola ma siedem lat i dużo zabiegów za sobą. Ola mimo tego co przeszła jest bardzo pogodną dziewczynką dużo się uśmiech chociaż wie, że przed nią jeszcze dużo operacji i trudnych chwil. Ola nie uczęszcza do szkoły jak jej rówieśnicy ale korzysta z nauczania indywidualnego w domu, a z nauką nie ma większych problemów.

W dniu 16 lipca 2011 roku w Stanach Zjednoczonych przeprowadzono zabieg usuwający uciążliwy przykurcz szyjny i zrosty na prawej dłoni. Po długich badaniach i konsultacjach lekarze podjęli decyzje że  rozpoczęcie w tym momencie rekonstrukcji kości czaszki Oleńki niesie zbyt duże ryzyko, nawet utraty życia. Poza tym przed Olą jeszcze dużo operacji plastycznych, które zminimalizują jej blizny, jednak ze względów medycznych będzie to proces długotrwały. Na chwilę obecną Rodzice starają się żeby Oleńka była po prostu szczęśliwa.

Rodzice Oli chcieliby serdecznie podziękować wszystkim którzy zaangażowali się w pomoc dla Oli. Wierzymy że dzięki tym środkom zebranym na rachunku bankowym Fundacji Ola będzie wyglądać jak jej rówieśnicy.